Het allerhoogste gebouw ter wereld

Nieuws van 04 januari 2010

De eerste wolkenkrabber van Nederland

Opening van het hoogste bouwwerk ter wereld

14 jaar geleden - In Dubai wordt op 4 januari 2010 de Burj Khalifa (Khalifa-Toren) geopend. De toren is 828 meter hoog en daarmee het allerhoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa is 319 meter hoger dan het vorige hoogste gebouw van de wereld, de Taipei 101 in Taiwan. De Burj Khalifa biedt tevens het hoogste zwembad ter wereld (op de 76e verdieping). Een spectaculair uitzichtpunt (op de 124e verdieping). 1044 exclusieve appartementen en ruimte voor 12.000 mensen zonder hoogtevrees.

3 miljoen euro

Naast de appartementen waarvan de duurste 3 miljoen euro kosten, zijn er ook kantoren, restaurants en een hotel in het nieuwe gebouw gevestigd.

Burj Dubai of Burj Khalifa?

Oorspronkelijk zou de wolkenkrabber Burj Dubai gaan heten. Vlak voor de opening werd deze echter veranderd in Burj Khalifa, naar de emir van buurstaat Abu Dhabi: sjeik Khalifa bin Zayed al Nahayan. Aangenomen wordt dat de naamswijziging te maken heeft met de financiële crisis in Dubai waarbij Abu Dhabi met vele miljarden moest bijspringen.

De bouw van de toren heeft 5 jaar geduurd en kostte ruim 3 miljard euro. Het ontwerp is van architect Adrian Smith uit Chicago in de VS.

Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum van Dubai bouwde eerder ook al een overdekte skipiste in de woestijn en een palmeiland voor de kust van zijn land.

Klauterend naar boven

Zes uur had de Franse klimmer Alain Robert (48) nodig om de toren buitenom te beklimmen. 'Spiderman' voerde zijn stunt uit op 28 maart 2011. Normaal gesproken bedwingt de klimmer hoge en bijzondere gebouwen, zoals het Opera House in Sydney, de Petronas Towers in Kuala Lumpur en de Parijse Eiffeltoren zonder hulpmiddelen. Door de woestijnwind en de hitte maakt hij dit keer wel gebruik van een touw en een klimharnas.

Nieuws van 04 januari Gebeurtenissen 2010 Records Dubai


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!