De Chunnel

Nieuws van 06 mei 1994

De Eurostar verbindt de UK met het continent

50 kilometer onder de zeebodem

30 jaar geleden - De Britse Premier Margareth Thatcher en de Franse President Francois Mitterand openen de 50 kilometer lange Chunnel, de kanaaltunnel (Channel Tunnel) tussen Groot-Britannie en Frankrijk. 4 jaar eerder, op 30 oktober 1994, konden Britse en Franse bouwers elkaar voor het eerst een hand geven op zo'n 40 meter onder de zeebodem van Het Kanaal.

IJstijd

Sinds de laatste ijstijd was er geen vaste verbinding meer geweest tussen het Groot-Brittannië en het vasteland.

Eurostar

Alle transport door de Eurotunnel vindt plaats via de trein. Hoewel de treinen in Frankrijk en door de tunnel met hoge snelheid kunnen rijden, duurt het nog tot 15 november 2007 voordat ook de hogesnelheidslijn van de tunnel tot Londen wordt opgeleverd.
Omdat de Eurostar-trein over de nieuwe 'High Speed 1' tot 300 kilometer per uur kan rijden, wordt de reisduur tussen Londen en Parijs verkort tot 2:15 uur en tussen Londen en Brussel 1:51 uur. Tegelijkertijd met de opening van de nieuwe spoorlijn wordt ook het vernieuwde St Pancras railway station in Londen geopend. (De trein reed voorheen naar Waterloo station).

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 06 mei Gebeurtenissen 1994 Spoorwegen Frankrijk

Lees verder:


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!