Yuri Gagarin: de eerste mens in de ruimte

Nieuws van 12 april 1961

Landingsmodule van de Vostok

Poyekhali!

63 jaar geleden - De Russische kosmonaut Joeri Gagarin schrijft geschiedenis als hij als eerste mens in de ruimte een baan om de aarde maakt. Hij doet dit met de ruimtecapsule Vostok 1. Zijn historische vlucht duurt slechts 108 minuten. Hij vliegt naar het oosten over de Sovjet Unie, over de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan en vervolgt zijn reis over Afrika en het Midden-Oosten om vervolgens aan een parachute te landen in centraal Rusland. Volgens het verhaal wordt hij daar opgepikt door een totaal verraste landarbeider van wie hij brood en melk krijgt...

Poyekhali!

Op 12 april 1961 om 06:08 onze tijd, wordt Gagarin gelanceerd vanaf de Tyuratam ruimtebasis in Kazachstan. Vlak voor zijn lancering had de kosmonaut nog enthousiast 'poyekhali!' ('Laten we gaan') geroepen. Na afloop zal blijken dat de ruimtevaarder enkele benauwde minuten had beleefd toen de landingsmodule niet goed van de servicemodule wilde loskoppelen. Door de hitte die bij de landing in de dampkring ontstaat, waren enkele kabels gesmolten.

De 27 jarige Gagarin was voor deze ruimtemissie uitgekozen vanwege zijn geringe lengte (er was slechts beperkte ruimte in de Vostok 1), zijn goede fysieke gestel en vindingrijkheid.

Nieuws van 12 april Gebeurtenissen 1961 Ruimtevaart Rusland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!