Eerste rode kaart

Nieuws van 14 juni 1974

Op het WK van 1974

50 jaar geleden - Op het WK van 1974 kreeg de Chileen Carlos Caszély als eerste bekende voetbalspeler een rode kaart. In de 67e minuut maakte Caszély een overtreding op de West-Duitser Berti Vogts em werd van het veld gestuurd. Het was destijds een opzegbaar moment; rode kaarten waren tot die tijd nog niet eerder gebruikt op het voetbal kampioenschap.

Uitvinding van scheidsrechter Ken Aston

De rode kaart is een idee van de Britse scheidsrechter Ken Aston. Jaren eerder, na afloop van een wilde voetbalwedstrijd, krijgt hij het idee tijdens het wachten voor een stoplicht. Mede door taalbarrières was communiceren op het veld moeilijk. Als de scheidsrechter floot, begrepen spelers hem soms niet. Een enkele keer begrepen ze zelfs niet eens dat ze zich van het veld moesten verwijderen. De rode kaart moest aan die verwarring een einde maken: "Geel - doe kalm aan, rood - je ligt eruit".

West-Duitsland

De wedstrijd West-Duitsland - Chili werd gespeeld in het Olympiastadion in West-Berlijn en eindigde in 1-0. In 1974 waren de beide Duitslanden (West-Duitsland en de DDR) nog van elkaar gescheiden.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 14 juni Gebeurtenissen 1974 Duitsland Sport


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!