Galileo Galilei

Nieuws van 15 februari 1564

Galileo

Officieuze feestdag ter ere van zijn geboortedag

460 jaar geleden - Op 15 februari 1564 wordt in Pisa Galileo Galilei geboren. De Italiaanse wetenschapper, vaak bij zijn voornaam Galileo genoemd, is een van de grootste natuurkundigen, maar ook astronoom, wiskundige en filosoof van zijn tijd.

Telescoop

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Galileo de telescoop niet uitgevonden. Vermoedelijk was dat de Nederlander Hans Lipperhey. Echter, toen Galileo hoorde van de uitvinding, bouwde hij zijn eigen telescoop en werd de eerste die er mee hemellichamen begon te bestuderen. Hij werd daarmee de pionier waarmee de moderne astronomie begon.

Gevangenisstraf vanwege heliocentrisme

In die tijd was de gangbare gedachte dat het universum rond de aarde draaide. Als aanhanger van Copernicus was Galileo echter van mening dat het heelal om de zon draaide. Hierdoor kwam hij in conflict met de Katholieke Kerk. In 1633 veroordeelde de Inquisitie, de kerkelijke rechtbank, hem tot gevangenisstraf en later tot huisarrest. Het duurde 359 jaar voordat de kerk toegaf dat hij ten onrechte was veroordeeld.

Nieuws van 15 februari Gebeurtenissen 1564 Wetenschap Italie


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!