Het eerste huisnummer

Nieuws van 04 februari 1805

In Parijs

219 jaar geleden - In Parijs wordt voor het eerst in de geschiedenis een huisnummeringstelsel in gebruik genomen. Het doel was om de brandweer te helpen sneller en efficiënter te reageren bij branden. Voordat dit systeem werd ingevoerd, waren huizen en straten vaak niet genummerd en was het vinden van specifieke locaties een uitdaging.

Invoering huisnummers in andere landen

Met het invoeren van huisnummering werden huizen op een systematische manier genummerd en konden de brandweer en andere diensten snel de juiste locatie vinden. Het systeem werd vervolgens overgenomen door andere steden in Europa en later ook in de Verenigde Staten.

Invoering huisnummers in Nederland

Het Parijse voorbeeld met even nummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant, zou pas zeventig jaar na de invoering in Parijs navolging krijgen in Nederland. Bij ons werd het als eerste in Amsterdam ingevoerd.

Tegenwoordig is huisnummering een integraal onderdeel van onze infrastructuur en is het noodzakelijk voor postbezorging, politie- en brandweerresponders, en andere diensten die de locatie van een gebouw moeten bepalen. Het invoeren van het eerste huisnummeringsysteem was een belangrijke stap vooruit in de moderne stedelijke planning en heeft een blijvende impact gehad op onze samenleving.

Nieuws van 04 februari Gebeurtenissen 1805 Uitvindingen Frankrijk


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!