Jordaanoproer

Nieuws van 04 juli 1934

De Jordaan, Amsterdam

Bij ons in de Jordaan

90 jaar geleden - 5 doden. 56 zwaargewonden onder wie 8 politieagenten en een marechaussee. In de zomer van 1934 ging het er heet aan toe in volksbuurt de Jordaan in Amsterdam. Er was oproer. Straten werden opengebroken en barricades opgericht. Pantserwagens reden door de straten en de politie schoot met scherp.

Als je tegenwoordig door de straatjes van de Jordaan in Amsterdam loopt, zie je vooral rijkdom en luxe. 100 jaar geleden was dat wel anders. Toen was de Jordaan nog een heuse volksbuurt. Dichtbevolkt en arm. In die tijd verlaagde de regering Colijn de werklozensteun. Een reactie van de vele werklozen in die tijd kon niet uitblijven waarop rellen uitbraken. Omdat het stadsbestuur de rellen niet kon beteugelen, werd zelfs de marechaussee en het leger ingezet waarop keiharde confrontaties volgden.

Na de rellen

Later werden de straten in de Jordaan geasfalteerd zodat het moeilijker werd om de straten open te breken. Ook werd de Karabijnbrigade opgericht; de voorloper van de Mobiele Eenheid.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 04 juli Gebeurtenissen 1934 Mens en Maatschappij Nederland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!