Zonder paspoort naar Kroatië

Nieuws van 01 januari 2023

Voormalige grens Kroatië

En met Euro's betalen kan ook

1 jaar geleden - Kroatië is een populaire vakantiebestemming. Omdat Kroatië op 1 januari 2023 toegetreden is tot het zogeheten Schengengebied, is het niet langer nodig om bij de grens je paspoort te laten zien. Tijdens de jaarwisseling werden dan ook tientallen grenscontroles verwijderd. Ook kun je in Kroatië met ingang van 1 januari 2023 officieel met Euro's betalen.

Kroatië al 10 jaar lid

Hoewel Kroatië al 10 jaar lid bij de EU hoorde, was het land nog niet klaar voor de invoering van de Euro. Maar in 2022 kreeg het land dan toch toestemming om de Kuna in te ruiken voor de Euro. Met ingang van 1 januari 2023 kan er in twintig landen met de Euro betaald worden.

Munten

De Kroatische Euromunten van 10, 20 en 50 cent dragen de beeltenis van de in Kroatië geboren Servische uitvinder en natuurkundige Nikola Tesla. Op de muntjes staat de afkorting HR, wat voor Hrvatska of Kroatië staat. Het motief op de achtergrond is het Kroatische dambord, dat ook op de vlag van het land prijkt.

Vervanging van de Kuna

Voor de invoering van de Euro is er een overgangsfase van 14 dagen. Tijdens deze periode kunnen zowel de Kuna als de Euro worden gebruikt. Wel moeten alle winkels de prijzen gedurende heel 2023 zowel in Kuna's als in Euro's weergeven.

Nieuws van 01 januari Gebeurtenissen 2023 Geld en Economie Kroatie


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!