Onafhankelijkheid Nauru

Nieuws van 31 januari 1968

Een van de kleinste landen ter wereld

56 jaar geleden - Nauru is niet een land waar je veel over hoort. Toch heeft het land in Oceanië een bijzondere geschiedenis. Op 31 januari 1968 werd het eiland onafhankelijk van Australië. Officieel heet de eilandstaat in het Nauruaans 'Repubrikin Naoero'.

Nauru

Nauru is slechts half zo groot als Schiermonnikoog. Op het 21 km² grote eiland dat feitelijk een atol is, wonen zo'n 11.000 mensen. Op de kaart ligt het in Oceanië, ergens tussen Tuvalu, de Salomonseilanden, Papoea-Nieuw-Guinea en de Marshaleilanden. Na Vaticaanstad en Monaco is Nauru het op twee na kleinste land ter wereld.

De gekke geschiedenis van Nauro

Lang geleden werd Nauru bewoond door Micronesiërs en Polynesiërs. De eerste Europeaan die het eiland bezocht was een Engelse walvisvaarder in 1798. In de late 19e eeuw werd het geannexeerd als een kolonie van het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het onder bestuur van Australië. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Nauru bezet door Japanse troepen. Het eiland werd op 31 januari 1968 onafhankelijk van Australië; tot deze datum was al besloten in 1947 tijdens een overeenkomst met de Verenigde Naties.

Luilekkerland of toch niet (meer)

In de twintigste eeuw bleekte eiland vol te liggen met fosfaten, een kostbare grondstof. Nauru werd steeds rijker; belasting betalen hoefde niet en voor medische hulp vloog je gratis naar Australië. Steeds grotere stukken land werden afgegraven totdat de fosfaten op begonnen te raken. De inkomsten werden minder en daarmee ook de rijkdom. Andere inkomstenbronnen vinden was moeilijk. Nauru erkende als een van de weinige landen de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië. De geruchten gingen dat dit was gedaan in ruil voor 50 miljoen dollar aan steun van Rusland...

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 31 januari Gebeurtenissen 1968 Nieuw Land Nauru


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!