Spoetnik I - de eerste kunstmaan

Nieuws van 04 oktober 1957

Een Russische Kosmos satelliet

Begin van het ruimtevaarttijdperk

67 jaar geleden - Vanaf Bajkonoer in Kazachstan brengen de Russen 's werelds eerste satelliet, de Spoetnik-1, in een baan om de aarde. Deze kunstmaan luidde niet alleen het ruimtevaarttijdperk in, maar was meteen ook het startsein voor een wedloop tussen de Sovjet-Unie en de VS om als eerste een mens op de maan te zetten.

Drie jaar later, op 19 augustus 1960, zal de Spoetnik V een geslaagde baan om de aarde maken met aan boord de twee hondjes Strelka (Pijl) en Belka (Eekhoorn).

Weer een jaar later lanceren de Russen de eerste bemande ruimtevlucht met aan boord de man die geschiedenis schrijft: Joeri Gagarin."/>De lancering van de 83 kilo zware metalen kogel kwam voor het westen als een volslagen verrassing. De kogel draaide 22 dagen lang rondjes om de aarde met een snelheid van zo'n 28.000 km/uur op een hoogte tussen de 228 en 946 km.

Een maand later gaat de Spoetnik II de ruimte in met aan boord het hondje Laika ('blaffertje'). Het arme beestje overleefde de vlucht niet, maar was wel het eerste levende wezen dat een omloop rond de aarde maakte.

Drie jaar later, op 19 augustus 1960, zal de Spoetnik V een geslaagde baan om de aarde maken met aan boord de twee hondjes Strelka (Pijl) en Belka (Eekhoorn).

Weer een jaar later lanceren de Russen de eerste bemande ruimtevlucht met aan boord de man die geschiedenis schrijft: Joeri Gagarin.

Nieuws van 04 oktober Gebeurtenissen 1957 Ruimtevaart Rusland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!