8 augustus: TR-808 dag

Nieuws van 08 augustus 1980

De legendarische Roland TR-808 drumcomputer: Made in Japan

Muziekwereld eert de legendarische Roland drumcomputer

44 jaar geleden - De Roland TR-808 was een van de eerste programmeerbare analoge drumcomputers. De karakteristieke geluiden zijn te horen in vele hits en de populaire drummachine heeft tot op de dag van vandaag nog steeds haar invloed op de muziek.

Toen de TR-808 in 1980 werd uitgebracht, kostte de drummachine omgerekend iets meer dan 1000 euro. Vanwege haar analoge sound was het apparaat aanvankelijk niet zo'n success. Destijds hadden muzikanten liever realistisch klinkende samples.

Echter, vanwege de aantrekkelijke prijs en het karakter van de geluiden werd de TR-808 populair bij hip-hop artiesten. De drumcomputer werd steeds breder ingezet en drong de TR-808 ook binnen bij andere muziekstijlen. Bekende artiesten die de Roland TR-808 gebruikten zijn ondermeer Marvin Gaye, Pharell Williams, The Beastie Boys, Phil Collins, Fatboy Slim, David Guetta en vele anderen.

Tegenwoordig is de vraagprijs voor een tweedehands Roland TR-808 een veelvoud van de originele nieuwprijs. Roland stopte de productie in 1983. Er werden slechts 12.000 stuks van gemaakt. Wel zijn er sindsdien verschillende 808 clonen gemaakt en ook is de drumcomputer veelvuldig gesampled.

Als eerbetoon aan deze legendarische drumcomputer is 8 augustus TR-808 dag. Vier het mee en draai lekker wat muziek die met behulp van een Roland TR-808 gemaakt is.