Tsjernobyl ramp

Nieuws van 26 april 1986

Tsjernobyl ramp

Nucleair ongeval in de Oekraïne

38 jaar geleden - In de Oekraïne, destijds nog een Sovjet republiek, vindt bij het plaatsje Tsjernobyl de ergste nucleaire ramp ooit plaats. De kerncentrale bij het stadje ontploft na een mislukt experiment. De gevolgen zijn catastrofaal, met name voor de lokale bewoners en reddingswerkers. De eerste melding van het ongeluk komt niet uit de Sovjet-Unie, maar uit Zweden waar onderzoekers radioactieve neerslag meten. Later trekt de wolk, fall-out genoemd, over grote delen van Europa.

Windrichting

Door de windrichting wordt vooral buurland Wit-Rusland zwaar getroffen. Een week na het ongeval bereikt de radioactieve wolk ook Nederland en België. Dieren mogen niet buiten grazen om besmetting van melk te voorkomen. Ook mag net geoogste bladgroente en honing niet verkocht worden.

Sluiting

Pas in het jaar 2000 wordt de kerncentrale bij Tsjernobyl definitief gesloten. Maar nog steeds hebben veel mensen te leiden onder de gevolgen. Een gebied van 30 km rond de centrale is onbewoonbaar en duizenden kinderen kregen schildklierkanker en andere aandoeningen na het eten en drinken van vervuild voedsel. Lange termijn gevolgen zijn onduidelijk omdat bepaalde kankersoorten zich pas na tientallen jaren openbaren en niet altijd direct gekoppeld kunnen worden aan de nucleaire ramp van Tsjernobyl.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 26 april Gebeurtenissen 1986 Energie Oekraine


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!