Sinterklaas

Nieuws van 05 december 342

Sinterklaas surprises

Niet Spanje, maar Turkije is zijn thuisbasis!

1682 jaar geleden - Nicolaas, later de bisschop van Myra, en tegenwoordig bekend als Sinterklaas, werd geboren in Myra. Een oude stad in Turkije, dat tegenwoordig bij Griekenland hoort. Nicolaas deed veel goede daden. Zo gaf hij geld aan arme mensen, redde een paar kinderen van de dood en deed nog vele andere goede daden. Ook de traditie van pakjes in de schoen begon hier...

Op een avond liep bisschop Nicolaas langs een huis waar hij een man hoorde huilen. De man had 3 mooie dochters, maar geen geld voor eten en al helemaal niet voor een bruidsschat, waardoor zijn dochters nooit zouden kunnen trouwen en een beter leven zouden kunnen krijgen. Uit pure armoede had de man zijn dochters verkocht aan een koopman.Toen de man sliep, kwam Nicolaas terug en stopte stiekem een goudstuk in de schoenen van de dochters. Zo kon de man zijn dochters terugkopen, een bruidsschat meegeven en kwam alles toch nog goed.

Bisschop Nicolaas overleed op 6 december in het jaar 342. Door alle wonderen en goede daden die hij verrichtte, werd hij na zijn dood heilig verklaart. Vanaf dat moment werd hij Sint Nicolaas en werd zijn sterfdag een feestdag. Het feest van een heilige begint altijd de avond van te voren, vandaar dat pakjesavond op deze datum wordt gevierd.

In het plaatsje Myra, dat tegenwoordig Demre heet, is nog steeds de Sint-Nicolaaskerk te vinden met de sarcofaag van Sinterklaas. Alleen het lichaam is er niet meer. Zeelieden namen de stoffelijke resten mee naar het Italiaanse Bari. Daar ligt Sinterklaas tot op de dag van vandaag in de Sint-Nicolaas basiliek.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 05 december Gebeurtenissen 342 Feestdagen en andere bijzondere dagen Nederland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!