Sinterklaas

5 december 0342

Sinterklaas surprises - 5 december kan niet zonder!

Niet Spanje, maar Turkije is zijn thuisbasis!

1680 jaar geleden - Nicolaas, later de bisschop van Myra, en tegenwoordig bekend als Sinterklaas, werd geboren in Myra. Een oude stad in Turkije, dat tegenwoordig bij Griekenland hoort. Nicolaas deed veel goede daden. Zo gaf hij geld aan arme mensen, redde een paar kinderen van de dood en deed nog vele andere goede daden. Ook de traditie van pakjes in de schoen begon hier...

Op een avond liep bisschop Nicolaas langs een huis waar hij een man hoorde huilen. De man had 3 mooie dochters, maar geen geld voor eten en al helemaal niet voor een bruidsschat, waardoor zijn dochters nooit zouden kunnen trouwen en een beter leven zouden kunnen krijgen. Uit pure armoede had de man zijn dochters verkocht aan een koopman.Toen de man sliep, kwam Nicolaas terug en stopte stiekem een goudstuk in de schoenen van de dochters. Zo kon de man zijn dochters terugkopen, een bruidsschat meegeven en kwam alles toch nog goed.

Bisschop Nicolaas overleed op 6 december in het jaar 342. Door alle wonderen en goede daden die hij verrichtte, werd hij na zijn dood heilig verklaart. Vanaf dat moment werd hij Sint Nicolaas en werd zijn sterfdag een feestdag. Het feest van een heilige begint altijd de avond van te voren, vandaar dat pakjesavond op deze datum wordt gevierd.

In het plaatsje Myra, dat tegenwoordig Demre heet, is nog steeds de Sint-Nicolaaskerk te vinden met de sarcofaag van Sinterklaas. Alleen het lichaam is er niet meer. Zeelieden namen de stoffelijke resten mee naar het Italiaanse Bari. Daar ligt Sinterklaas tot op de dag van vandaag in de Sint-Nicolaas basiliek.

Nieuws van 5 december Gebeurtenissen 0342 Feestdagen en andere bijzondere dagen Nederland

Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2022
Wij zijn nueens.nl. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!

Cookies

Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners