Wat weet jij over de Tweede Wereldoorlog? Doe de kenniskwis.
Vraag 1 - Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland een neutraal land. Ook toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, hoopte Nederland neutraal te blijven. Op welke dag viel Duitsland Nederland binnen?
Vraag 2 - Na 5 dagen van vechten gaf Nederland zich over. Generaal Winkelman tekende in de Johannes Postschool de Capitulatie van Nederland aan de Duitsers. In welke plaats stond deze school?
Vraag 3 - Aan het begin van de oorlog vonden er op straat veel dodelijke ongelukken plaats. Mensen botsten tegen bomen of reden in de sloot. Waardoor werden deze ongelukken veroorzaakt?
Vraag 4 - Wat was het Oranjehotel in Scheveningen?
Vraag 5 - Koningin Wilhelmina vluchtte aan het begin van de oorlog naar Engeland. Haar kinderen verbleven tijdens de oorlog in Canada. Waar was de Nederlandse regering in ballingschap gevestigd?
Vraag 6 - Gedurende de oorlog stond Nederland onder leiding van een Reichskommissar. Wie was dit?
Vraag 7 - Van 1942 tot aan haar arrrestatie in 1944 zat Anne Frank met haar familie en samen met nog een groep andere mensen ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In welke stad is Anne Frank geboren?
Vraag 8 - Vanuit Kamp Westerbork werden tijdens de oorlog meer dan honderduizend mensen naar de vernietingskampen in het oosten gestuurd. Vrijwel niemand kwam levend terug. Ook op andere plaatsen in Nederland waren kampen ingericht zoals in Amersfoort en Vught.
Kamp Westerbork was vóór de oorlog door de Nederlandse regering gebouwd. Waarom?
Vraag 9 - Wat was Dolle Dinsdag?
Vraag 10 - Begin 1945 worden er in Amsterdam en andere grote steden volop bomen gekapt en verdwijnen de houten blokken tussen de tramrails. Waarvoor?
Vraag 11 - De Canadezen speelden een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland. Tommy is de bijnaam voor een Britse soldaat. Een Amerikaanse soldaat wordt Yankee genoemd terwijl een Franse soldaat Poilu wordt genoemd. Vraag: Wat is de bijnaam voor een Canadese soldaat?
Vraag 12 - 5 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, werd in Wageningen de overgave van Duitsland aan de Geallieerden getekend. In welk hotel gebeurde dit?
Vraag 13 - 5 mei is in Nederland bevrijdingsdag. Maar wanneer eindigde oorlog in Nederlands Indië?
Vraag 14 - Tot na de oorlog heerste er schaarste in Nederland. Tijdens en na de oorlog waren bepaalde producten alleen op de bon verkrijgbaar en veel producten waren surrogaat. Zeep werd bijvoorbeeld van klei gamaakt en koffie van graan en cichorei. Wanneer waren koffie en thee eindelijk weer zonder voedselbon te krijgen in Nederland?
Copyright © nueens.nl 2003 - 2025
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!