Zeezender Veronica strandt bij Scheveningen

Nieuws van 02 april 1973

Door een zware storm

51 jaar geleden - Op 2 april 1973, tijdens een zware storm, slaat het zendschip van zeezender Veronica, van haar ankers. Het schip dat de Norderney heet, loopt vast op het strand van Scheveningen, op zo'n 100 meter van het Zuidelijk Havenhoofd. Het is een van de opmerkelijke gebeurtenissen van het illustere zendstation. Veronica zendt van buiten de territoriale wateren om zo de Nederlandse wet te omzeilen.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was er op de radio niet zoveel te beleven. Door het omroepbestel van die tijd was er niet zoveel te kiezen en popmuziek werd weinig gedraaid. In de jaren zestig werd Radio Veronica opgericht. Een omroepvergunning hadden ze niet. Maar omdat ze vanaf een schip op zee uitzenden en net buiten de territoriale wateren liggen, kunnen ze zo de wet omzeilen. Jingles, vaste programma's, een Top 40 met de grootste hits. Het was allemaal nieuw in die tijd. Onder jongeren was de zender dan ook enorm populair.

Nadat het schip op 2 april 1973 op het strand liep, kwamen duizenden luisteraars naar Scheveningen. Een enorme verkeerd chaos was het gevolg.
Twee weken later zond Veronica alweer uit. Nu vanaf het schip van con-collega zeezender Radio Caroline.
Op 18 april 1973 werd het schip weer vlot getrokken. Op hetzelfde moment houden tienduizenden jongeren in Den Haag een manifestatie voor het behoud van de zender.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 02 april Gebeurtenissen 1973 Media Nederland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!