Explosie in de haven van Beiroet

Nieuws van 04 augustus 2020

De grootste niet-nucleaire explosie van de 21e eeuw

4 jaar geleden - Op 4 augustus 2020 explodeert het vrachtschip Rhosus in de haven van Beiroet. Aan boord ligt 2740 ton van het explosieve ammoniumnitraat. Het schip was in 2013 onderweg van Georgië naar Mozambique en was door motorproblemen terecht gekomen in Beiroet. Omdat de Libanese autoriteiten het schip niet zeevaardig vonden werd het aan de ketting gelegd. De Russische eigenaar ging failliet en gaf het schip op. De gevaarlijke lading werd op last van de rechter opgeslagen in een loods bij de haven waar het zes jaar bleef liggen totdat er brand uitbrak in de loods.

Tweede explosie

Op 4 augustus 2020, rond 18:00 uur lokale tijd, vond er bij de brand een explosie plaats waarna een grijze rookwolk opsteeg boven de opslagplaats. 8 minuten later volgde een tweede explosie die de boeken inging als de grootste niet-nucleaire explosie van de 21e eeuw. Om het in perspectief te plaatsen, de geologische dienst van de Verenigde Staten registreerde de explosie als een aardbeving van 3,3 op de schaal van Richter. De explosie werd geschat op een tiende van de atoombom op Hiroshima.

Slachtoffers

Bij de explosie kwamen ten minste 200 mensen om het leven waaronder twee Belgen. Onder de 6500 gewonden waren tenminste zes Nederlanders waarvan vijf medewerkers van de ambassade in Beiroet. De vrouw van de Nederlandse ambassadeur overleed vier dagen later aan haar verwondingen.
Ook de materiële schade was enorm. Naar schatting raakten 250.000 tot 300.000 mensen dakloos.

Ammoniumnitraat

Ammoniumnitraat wordt gebruikt voor het maken van kunstmest, maar ook voor de productie van raketbrandstof. En in combinatie met benzine of kerosine kan ammoniumnitraat ook als explosief gebruikt worden. Bijvoorbeeld ter vervanging van dynamiet.

Nieuws van 04 augustus Gebeurtenissen 2020 Scheepvaart Libanon


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!