Door verder te gaan geeft u aan akkoord te zijn met onze cookies en die van onze partners

Muiterij op de Bounty

Nieuws 28 april 1789

Het waar gebeurde verhaal

231 jaar geleden - Op het Britse schip HMAV Bounty breekt midden op de Grote Oceaan muiterij uit. Midden in de nacht wordt kapitein Bligh samen met achttien bemanningsleden in een sloep overboord gezet. Bang voor represailles begint het schip met de muiters een lange zwerftocht. Uiteindelijk komen de mannen terecht op het ver afgelegen eilandje Pitcairn en houden zich schuil.

Dankzij het boek Muiterij op de Bounty wordt het verhaal wereldberoemd. Het zal talloze keren opnieuw uitgebracht en verfilmd worden.

Waarom de muiterij uitbreekt is niet helemaal duidelijk. Eén theorie is dat de bemanning genoeg heeft van de strenge en wrede kapitein Bligh. Maar volgens een andere theorie had de bemanning geen zin in een lange reis en wilde liever in vertrekhaven Tahiti blijven.

Kapitein Bligh

Nadat William Bligh met zijn sloep overboord werd gezet, weet de kapitein via allerlei omzwervingen terug te komen in Engeland. Later zal hij gouverneur van de Australische staat New South Wales worden.

Pitcairn

Pas 18 jaar later wordt het eiland Pitcairn ontdekt. Inmiddels waren de meeste mannen door onderlinge ruzies gedood.
Op 30 november 1838 werd Pitcairn officieel een kolonie van het Britse Rijk. Er wonen nog geen 50 mensen op het afgelegen eiland.

2003

In 2003 is het eiland Pitcairn opnieuw in het nieuws wanneer 9 mannen worden vervolgd voor seksueel misbruik van verschillende vrouwelijke eilandbewoonsters.

Nieuws van 28 april Gebeurtenissen 1789 Scheepvaart Pitcairn

Ook in het nieuws:
Copyright © nueens.nl 2003 - 2020
Wij zijn nueens.nl. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!