Oprichting Nederlandsche Bank

Nieuws van 25 maart 1814

De Nederlandse Bank

Van Gulden tot Euro

210 jaar geleden - Koning Willem I richt op 25 maart 1814 de Nederlandsche Bank (DNB) op. Aanvankelijk is de bank een particuliere kredietverstrekker, maar de Nederlandsche Bank groeit al snel uit tot toezichthouder en bewaker van de financiële stabiliteit van Nederland. Het is de enge bank in Nederland die bankbiljetten mag uitgeven.

Met de komst van de Euro verschuift een deel van de verantwoordelijkheden naar de Europese Centrale Bank, maar nog steeds speelt de DBN een belangrijke rol in het Nederlandse geldverkeer. De Nederlandse Staat is sinds 1948 enig aandeelhouder van de bank.

Voorheen was De Nederlandsche Bank gevestigd aan de Oude Turfmarkt 127 - tegenwoordig is hier het Allard Pierson Museum gevestigd. Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank is tegenwoordig aan het Westeinde / Frederiksplein in Amsterdam.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Ook kan de omgeving veranderd zijn in de loop van de tijd. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond.


Nieuws van 25 maart Gebeurtenissen 1814 Geld en Economie Nederland


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!