Willem Ruys aka Achille Lauro

Nieuws van 02 december 1994

Een cruiseschip achter Amsterdam CS

Ongeluksschip

30 jaar geleden - Voor de kust van Somalië zinkt op 2 december 1994 de Achille Lauro. Twee dagen eerder was aan boord van het schip brand uitgebroken. Bij de ramp kwamen twee Britten en twee Nederlanders om het leven. De geschiedenis van het schip gaat terug tot 1938 toen het bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde werd besteld.

Met de bouw van het schip werd in 1938 begonnen, maar door het uitbreken van de oorlog werd het pas in 1947 gebruik genomen. Het schip werd vernoemd naar de Rotterdamse reder en (gefussilleerde) verzetsman Willem Ruys.

Aanvankelijk voer het passagiersschip dienst als lijndienst naar Indonesië totdat het in 1964 werd verkocht aan het Italiaanse Lauro Line dat het schip verbouwde tot cruiseschip en herdoopte tot Achille Lauro (een omstreden politicus en steenrijke oprichter van de maatschappij).

Kaping

Onderweg van Alexandrië naar Port Said werd het schip op 7 oktober 1985 door vier mannen gekaapt. Hun doel was de vrijlating van 50 Palestijnse gevangenen door Israel. Om hun woorden kracht bij te zetten vermoorden ze een Amerikaanse passagier in een rolstoel en gooiden zijn lichaam overboord. De kapers werden uiteindelijk opgepakt. De Achille Lauro hervatte in een later stadium haar cruisvaarten weer totdat het in 1994 slagzij maakt als gevolg van een fatale brand aan boord.

Nieuws van 02 december Gebeurtenissen 1994 Scheepvaart Somalie


Ook in het nieuws

Copyright © nueens.nl 2003 - 2024
Wij zijn nueens.nl. Nieuws op deze dag in het verleden. Nieuws van gisteren, vandaag én morgen!